Vírusok
Vírusok:
- Jóval kisebbek a baktériumoknál, csk elektronmikroszkóppal láthatók
- Csak egy fajta nukleinsavat és fehérjét tartalmaznak
- Működésük: áthangolják a gazdasejtet és arra kényszerítik, hogy a vírus anyagait kezdje el szintetizálni. Ezek után jelennek meg a tünetek.

Herpesz vírus: Gyermekkorban lezajlott heveny fertőzésmaradvány a szervezetben. Stressz, gyomorrontás stb. hatására a védelem csökken, a herpesz kiújul.Típusai:

•  Közönséges herpesz: nyom nélkül gyógyuló.
•  Övsömör: sok fájdalommal járó, hosszú lefutású, féloldalon megjelenő (agyideg lefutása mentén)

Közönséges szemölcs (HPV): Bőrszínű, kézen, lábon (talpi), arcon, gyulladás nélkül megjelenő fertőző betegség, melyet csak orvos láthat el.
Vírusok okozta bőrelváltozások vírusfertőzések következtében fellépő sejt és szövetváltozások, szövetszaporulatok:
A szemölcsök a leggyakoribb emberről emberre terjedő vírusfertőzés eredetű, jóindulatú szövetszaporulat, gyulladásmentes, elszarusodott csomók. Állományuk álltalában tömött, de lehetnek lágyak is.

Fajtái:
•    Közönséges szemölcs gyakori, lencsényi vagy borsónyi , a bőr színével megegyező, vagy szürkésfehér színű, a bőrfelszínből kiemelkedő, kerek, egyenetlen felszínű karfiolszerű dudor, a bőr szarurétegének túlburjánzása. Előfordulási helyei: kézhát, kézujjak, térd, homlok, a törzs bőre és a lábszár.
•    Talpi szemölcs az állandó nyomás miatt nem emelkedik ki a bőr felszíne fölé, hanem ellapulva benyomódik az irhába, ott gyulladást és erős fájdalmat okoz, a beteg szinte járásképtelenné válhat.
•    A fiatalkori futó szemölcs gyermekeken, serdülőknél előforduló bőrszínű sárgásbarnás, alig kiemelkedő szövetszaporulat. Elsősorban az arcon és a kézháton található.
•    Öregkori szeboreás szemölcsök néha filléres nagyságúra nőhetnek, éles szélű kezdetben sárga, majd szürkésbarna, sőt fekete színű lekaparható lapos növedék. Nem fertőznek, az 50-ik életévtől fokozatosan megjelennek a törzsön, karon, arcon és nyakon. Nagy számú kifejlődése immun problémára utalhat.
•    Lapos szemölcs lapos, sárgásbarna alig kiemelkedő szövetszaporulat. Arcon, kézháton látható.
•    Filiformis szemölcsök általában a szemhéjakon, arcon, nyakon vagy az ajkakon látható, hosszú, vékony kocsányos növedékek, melyek lecsíphetők.
•    Szokatlan alakú szemölcsök (pl. nyeles vagy karfiolszerű) fejen és nyakon a leggyakoribbak, különösen a hajas fejbőrön és a szakálltájon kellemetlen.

A hegyes függöly (nem szemölcs) kocsányos, karfiolszerű, puha tumormassza a nemiszerveken.

Molluscum Contagiosum
2-10 mm-es bőrszínű, sima felszínű, viaszszerű csomó, középen jellegzetes köldökszerű behúzódással rendelkezik és kásaszerű fehér masszával van tele. Közvetlen kontaktussal gyakran szexuális úton vihető át.